2015. június 1-jétől ismét módosult az EKÁER működéséről szóló 5/2015. NGM-rendelet. Eddig az időpontig az EKÁERszám igénylésénél az adóalany „egy feladótól - egy címzett egy kirakodási részére -  egy gépjárművel történő fuvarozás” adta a bejelentés egységét. Június 1-jétől viszont akkor is elég egy EKÁER szám, ha „egy feladó - több felrakodási címéről vagy egy címzett - több kirakodási címére” történik a fuvarozás.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A korábbi szabályozás szerint ha egy címzett több átvételi címére érkezett a fuvar, akkor több EKÁER számot kellett kérni, ami lehetőséget adott az érték- és súlyhatárok kijátszására, hiszen a fuvart el lehetett osztani úgy adott esetben, hogy a bejelentés köteles érték alatt maradjon fuvaronként.

Az új szabályozás szerint viszont az ilyen fuvarok egyben kezelendők, így egy EKÁER számot kell megállapítani, tehát az egyébként bejelentési köteles érték- és súlyhatár alatti fuvar is EKÁER szám köteles lesz, ha egy gépjárművel egy feladó több felrakodási címéről, vagy egy címzett több kirakodási címére történik a fuvarozás. (NGM rendelet 15.§ (4))

Hírek

Infó

Események