Teret nyert a digitalizáció, íme az új ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényjavaslat

A törvényjavaslat célja a jelenleg hatályos törvény kihirdetése óta eltelt több mint 20 év jelentős társadalmi-gazdasági változásai által, az ingatlan-nyilvántartással szemben támasztott új elvárások jelen digitális kor követelményeinek megfelelő kielégítése, az elektronikus ingatlan-nyilvántartás megvalósítása.

Már biztos – 2022. július 1-jétől indítható a szerkezetátalakítási eljárás!

A benyújtott és már a részletes vitán is átment törvényjavaslat szerint az új szerkezetátalakítási eljárás 2022. július 1-jét követően lesz indítható. A törvényjavaslat, ahogy az várható volt, nagyrészt átveszi a 4 részes cikksorozatunkban bemutatott, Dr. Csőke Andrea „Mire készüljünk” címmel írt tanulmányában kidolgozott jogszabály-módosítási javaslatban foglalt jogi megoldásokat, azokat azonban részben ki is egészíti, illetve új jogintézményeket vezet be.

Hamarosan több üzletrésze is lehet egy Kft. tagjának és változnak a pótbefizetés szabályai is – mit jelent ez a gyakorlatban?

2021. május 11-én a Kormány módosító törvényjavaslatot (Javaslat) nyújtott be, mely a Ptk. jogi személyekre vonatkozó egyes szabályain változtatna. A jelenleg még törvényjavaslati formában szerepelő indítvány elfogadásával a Ptk. jogi személyeket szabályozó Harmadik Könyve módosul 2022. január 1-től.

Új reorganizációs eljárás a veszélyhelyzet alatt

A fenyegető fizetésképtelenségben lévő vállalkozások 2021. május 22-ig reorganizációs eljárást indíthatnak a Fővárosi Törvényszéken. A 2021. április 17-én hatályba lépett kormányrendelet átmeneti jelleggel egy teljesen új eljárási lehetőséget biztosít a nehéz pénzügyi helyzetbe került vállalkozások megsegítése érdekében, amely eljárás nagymértékben hasonlít a már ismert csődeljáráshoz, azonban van néhány fontos különbség.

Mérlegelfogadó taggyűlés személyes jelenlét nélkül? – idén is lehetséges!

Tavaly a covid vírus terjedésének köszönhetően kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel egy kormányrendelet lehetőséget biztosított a gazdasági társaságoknak arra, hogy a számviteli beszámolóikat a megszokott május 31. dátum helyett legkésőbb szeptember 30. napjáig helyezzék letétbe. Ez a határidőhosszabbítás azonban a 2021. évben jelenleg nem biztosítot. Ezen problémákra kívánunk most cikkünkkel pár megoldási lehetőséget felvázolni, amellyel teljes mértékben megkönnyíthetjük a taggyűlések lebonyolítását.

A munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó Áfa szabályok változása

2021. április 1-jétől megszűnt a munkaerő kölcsönzésre vonatkozó fordított adózás általános alkalmazhatósága.  Hogy melyek azok a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szolgáltatások, melyek maradtak a fordított Áfa hatálya alatt, illetve egyéb fontos tudnivalókról olvashatnak Dr. Vida Miklós alábbi összefoglalójában.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Publikációk csatornájára

Hírek

Infó

Események