Új reorganizációs eljárás a veszélyhelyzet alatt

A fenyegető fizetésképtelenségben lévő vállalkozások 2021. május 22-ig reorganizációs eljárást indíthatnak a Fővárosi Törvényszéken. A 2021. április 17-én hatályba lépett kormányrendelet átmeneti jelleggel egy teljesen új eljárási lehetőséget biztosít a nehéz pénzügyi helyzetbe került vállalkozások megsegítése érdekében, amely eljárás nagymértékben hasonlít a már ismert csődeljáráshoz, azonban van néhány fontos különbség.

Mérlegelfogadó taggyűlés személyes jelenlét nélkül? – idén is lehetséges!

Tavaly a covid vírus terjedésének köszönhetően kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel egy kormányrendelet lehetőséget biztosított a gazdasági társaságoknak arra, hogy a számviteli beszámolóikat a megszokott május 31. dátum helyett legkésőbb szeptember 30. napjáig helyezzék letétbe. Ez a határidőhosszabbítás azonban a 2021. évben jelenleg nem biztosítot. Ezen problémákra kívánunk most cikkünkkel pár megoldási lehetőséget felvázolni, amellyel teljes mértékben megkönnyíthetjük a taggyűlések lebonyolítását.

A munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó Áfa szabályok változása

2021. április 1-jétől megszűnt a munkaerő kölcsönzésre vonatkozó fordított adózás általános alkalmazhatósága.  Hogy melyek azok a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szolgáltatások, melyek maradtak a fordított Áfa hatálya alatt, illetve egyéb fontos tudnivalókról olvashatnak Dr. Vida Miklós alábbi összefoglalójában.

Miként teremthető meg a munkavállalók hosszú távú elköteleződése?

Világszinten megfigyelhető tendencia, hogy a jó munkaerő megtartása egyre nagyon kihívást jelent a cégvezetők, cégtulajdonosok számára. A cégeknek sokba kerülhet egy tapasztalt, a társaság működését mélységében ismerő alkalmazott elvesztése, így szükséges megtalálni azon eszközöket és kiépíteni azon stratégiát, amely segít megtartani a munkavállalókat. A munkavállalók elkötelezettségének növelésével megelőzhető a munkaerő elvándorlása, amely eredményesebbé és hatékonyabbá teheti a társaság működését, versenyképességét.

Nemzetközi adásvételi szerződések buktatói

Ha már perre kerül sor, mindenki inkább a saját országának bírósága előtt pereskedik. Azonban problémás lehet az olyan adásvétel, amikor egy vállalkozás külföldi partnertől vásárol. Előfordulhat, hogy a jogvitánkra a külföldi bíróság lesz az illetékes, ami többletköltséget eredményezhet. A Kúria egy friss döntésében azt vizsgálta, hogy melyik bíróság jogosult eljárni a jogvitában, ha az adásvételi ügylet nemzetközi elemet is tartalmaz.

Fény az alagút végén 3. rész – új, hatékony eszköz a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak

Cikksorozatunk harmadik részében a 2021. júliusától várhatóan igénybe vehető új fizetésképtelenséget megelőző eljárás hitelezői osztályok kialakítására, az egyezség megszavazására vonatkozó szabályait elemezzük részletesen.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Publikációk csatornájára

Hírek

Infó

Események