Társasházban él? Akkor mindenképp kattintson és olvassa el hogyan folytathatja munkáját a közös képviselőjük január 1-jétől vagy éppen hogyan nyílik mód új közös képviselő megbízására!

Magyarországon mintegy 1,5 millió társasházi lakás található, amelyek életét a tulajdonosi közgyűlésen megválasztott közös képviselők vagy társasházkezelők irányítják, gyakran több tízmillió forintos költségvetésről gondoskodva. A közös képviselők munkáját rengeteg kritika éri, mely fő oka az, hogy nagy részük szakirányú képzettség nélkül dolgozik, sokszor komoly anyagi kárt okozva a társasháznak. 2021. január 1-től szigorodnak a közös képviselőkkel szembeni elvárások.

Csőd, mint a reorganizáció eszköze – miként köthető csődegyezség?

Egy megfelelően megtervezett és levezényelt csődeljárás a reorganizáció kiváló eszköze lehet, számos, akár a vírushelyzet okán pénzügyi nehézségekkel szembesülő vállalkozás számára is lehet a túlélés, sőt akár az innováció eszköze is! Írásunk a csődegyezséggel kapcsolatos fontos szempontokra hívja fel a figyelmet.

Gyakorlati tudnivalók a visszatérő 5%-os lakásáfa kapcsán

Mint mindenki előtt ismert a sajtóból, 2021. január 1-jétől bizonyos feltételek együttes fennállása esetén 27% helyett 5%-os Áfa terheli az újépítésű lakások értékesítését, valamint az újépítési lakások vállalkozási szerződés keretében történő megépítése kapcsán az építési szolgáltatás ellenértékét. Számos gyakorlati kérdés merül fel azonban a kedvezményes áfa kulcs alkalmazhatósága kapcsán.

20 milliós adatvédelmi bírság a Deichmannak – az ügy tanulságai minden kamerarendszert működtető vállalkozás számára

A kapcsolódó tényállás szerint egy vásárló az adatkezelő (Deichmann) üzletében tévedésből 10.000,-Ft-os címlet helyett 20.000,-Ft-os címlettel fizetett és nem kérte a visszajárót, majd miután ezt észlelte és visszatért ezt az eladónak jelezni, arról tájékoztatták, hogy az ennek ellenőrzéséhez szükséges kamerafelvételeket kizárólag rendőrségi megkeresésre áll módjában az adatkezelőnek rendelkezésre bocsátani, ezzel kapcsolatos igényeit, kifogását a panaszkönyvben tudja rögzíteni.

Hogyan követhető jogszerűen GPS útján a céges autó? A NAIH vonatkozó gyakorlata alapján foglaljuk össze a legfontosabb aktuális adatvédelmi tudnivalókat

A munkáltatók a legtöbb esetben a tulajdonukban álló gépjárművekbe GPS nyomkövetőt szerelnek a munkavállaló ellenőrzése céljából. Ez a gyakorlat azonban egy kidolgozott adatvédelmi szabályzat, érdekmérlegelési teszt, továbbá egy ahhoz kapcsolódó adatvédelmi hatásvizsgálat nélkül nem minősül jogszerűnek és számos esetben tapasztalunk jogsértő gyakorlatot, ezért az alábbiakban foglaljuk össze, hogy milyen úton lehet jogszerűen GPS rendszert alkalmazni, elkerülve ezzel egy estleges adatvédelmi bírságot.

Jön a fizetésképtelenséget megelőző szerkezetátalakítási eljárás

Egy EU-s irányelvnek megfelelően jövő júliusig Magyarországon is be kell vezetni a gazdasági nehézségekkel küzdő, életképes adósok megmentését biztosító új, gyors és átlátható szerkezetátalakítási eljárást. A bevezetésre váró új eljárás hasonlít a jelenlegi csődeljárásokhoz, a legfontosabb különbségeket elemezzük ezen írásunkban.

Kavics a gépezetben 2. – Milyen feltételekkel zárható ki egy Kft. tagja?

Ha úgy érezzük, hogy az ellenség már nem csak a kapuknál van, hanem a cégben, akkor a Ptk. idevonatkozó szabályai lehetőséget adnak olyan tag kizárására, akinek a társaságban való maradása a társaság céljainak elérését nagymértékben veszélyeztetné. A tényleges kizárás feltételei szigorúak, de teljesíthetők.

Kavics a gépezetben 1. – avagy korlátozható-e a nem kívánt örökös taggá válása egy társaságban?

A Ptk. öröklésre vonatkozó szabályai úgy rendelkeznek, hogy az ember halálával hagyatéka, mint egész száll át az örökösre, és az örökös a hagyaték megnyílásával a hagyatékot - vagy annak neki jutó részét vagy meghatározott tárgyát - elfogadás vagy bármely más jogcselekmény nélkül automatikusan megszerzi. Milyen lehetőségek vannak azonban arra az esetre, ha a társaság többi tagja nem szeretné, hogy az örökhagyó gyermeke, vagy felesége taggá váljon a társaságban, különösen, ha a „nemkívánt örökös” többségi tulajdonban van?

Hogy ne vegyünk fel pénzt egy gazdasági társaság számlájáról?

A Kúria legfrissebb döntésével megerősítette azt a korábbiakban kialakult adóhatósági gyakorlatot, mely szerint a gazdasági társaságok számláiról az ügyvezető vagy megbízottja által felvett pénzösszegek sorsát szigorú számadású nyomtatványokkal, dokumentálhatóan és beazonosíthatóan kell ki- és bevételezni és könyvelni.

Jelentősen szigorodtak az online közvetítő szolgáltatásokra vonatkozó szabályok. Önök felkészültek?

Az EU nyáron fogadta el első, kifejezetten az online közvetítő szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások tevékenységét szabályozó rendeletét, melynek célja, hogy az ilyen szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások tisztességes és átlátható feltételeket nyújtsanak a szolgáltatást igénybevevő üzleti felhasználóknak. Ez a rendelet lehetővé teszi, hogy az online platformokat használó üzleti partnerek bírósági előtt eljárást indítsanak az online közvetítő szolgáltatók ellen, amennyiben azok nem felelnek meg a rendelet által előírt feltételeknek.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Publikációk csatornájára

Hírek

Infó

Események