Vagyoni elégtétel? Így lehetséges a polgári peres eljárások elhúzódása miatt

A 2021. évi XCIV. törvény elfogadásával lehetőség nyílt arra, hogy 2022. január 1. napjától a polgári peres eljárásban részt vevő fél kompenzációs igényt érvényesítsen az eljáró bírósággal szemben abban az esetben, ha a törvény által meghatározott ésszerű időtartamot meghaladja a polgári peres eljárás teljes tartama - a perorvoslati szakaszokat is ideértve -, vagy akár az egyes eljárási szakaszok, így az elsőfokú, vagy a másodfokú eljárás tartama és ezáltal a bírósági eljárás észszerű határidőn belül történő befejezéséhez fűződő Alaptörvényben rögzített joga sérül.

Módosultak a szabályok: így működik a távmunka a veszélyhelyzet alatt

A veszélyhelyzetre tekintettel a Kormány módosította a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletet, amelyek – a veszélyhelyzet meghosszabbítására tekintettel – várhatóan 2022. január 1-ig alkalmazandóak lesznek. Fontos részletszabályok kerültek kialakításra a munkaidő, a munkavédelem és a költségtérítés területén.

Célkeresztben a behajthatatlan követelések áfája

Bizonyára sokan emlékeznek rá, akár érintettek voltak, akár nem, hogy egy 2017-es Európai Uniós Bírósági döntésnek köszönhetően, az áfatörvény 2020. január 1-jétől Magyarországon is lehetőséget biztosít arra, hogy a véglegesen behajthatatlanná váló követelések utáni áfát az adóalany utólagos adóalap-csökkentés keretében visszakaphassa az adóhatóságtól.

Egyik zsebem-másik zsebem – a cégcsoporton belüli kölcsönök buktatói

Egy vissza nem fizetett kölcsön kapcsán a Fővárosi Ítélőtábla a gazdasági társaság ügyvezetőjétől elvárható gondosság követelményét értelmezte. Az ügy érdekessége a gazdasági hétköznapokból jól ismert körülmény, miszerint a kölcsönt nyújtó és a kölcsönbe vevő társaság ügyvezetője, a szerződés aláírója, ugyanaz a személy volt.

Teret nyert a digitalizáció, íme az új ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényjavaslat

A törvényjavaslat célja a jelenleg hatályos törvény kihirdetése óta eltelt több mint 20 év jelentős társadalmi-gazdasági változásai által, az ingatlan-nyilvántartással szemben támasztott új elvárások jelen digitális kor követelményeinek megfelelő kielégítése, az elektronikus ingatlan-nyilvántartás megvalósítása.

Már biztos – 2022. július 1-jétől indítható a szerkezetátalakítási eljárás!

A benyújtott és már a részletes vitán is átment törvényjavaslat szerint az új szerkezetátalakítási eljárás 2022. július 1-jét követően lesz indítható. A törvényjavaslat, ahogy az várható volt, nagyrészt átveszi a 4 részes cikksorozatunkban bemutatott, Dr. Csőke Andrea „Mire készüljünk” címmel írt tanulmányában kidolgozott jogszabály-módosítási javaslatban foglalt jogi megoldásokat, azokat azonban részben ki is egészíti, illetve új jogintézményeket vezet be.

Hamarosan több üzletrésze is lehet egy Kft. tagjának és változnak a pótbefizetés szabályai is – mit jelent ez a gyakorlatban?

2021. május 11-én a Kormány módosító törvényjavaslatot (Javaslat) nyújtott be, mely a Ptk. jogi személyekre vonatkozó egyes szabályain változtatna. A jelenleg még törvényjavaslati formában szerepelő indítvány elfogadásával a Ptk. jogi személyeket szabályozó Harmadik Könyve módosul 2022. január 1-től.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Publikációk csatornájára

Hírek

Infó

Események