GDPR – végleges adattörléssel kapcsolatos új kötelezettség a kereskedők oldalán

Az érintettek számára a GDPR jogosultságot biztosít, hogy a rájuk vonatkozó személyes adatot az adatkezelő törölje, amelyet elfeledtetéshez való jogként is nevezünk. Ez a jogosultság a papír alapon tárolt adatok esetében egyszerűen végrehajtható, hiszen egy iratmegsemmisítővel véglegesen törölhetünk adatokat.

Fény az alagút végén 2. rész – új, hatékony eszköz a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak

A kéthetente megjelenő cikksorozatunk második részében a 2021. júliusától várhatóan igénybe vehető új fizetésképtelenséget megelőző eljárás magját, a szerkezetátalakítási tervet vesszük górcső alá. Az első cikkben az eljárás megindításáról írtunk, jelen cikk az előzetes és a végleges szerkezetátalakítási terv lényeges kritériumaira koncentrál.

Zéró tolerancia - Versenyügyben hozott jelentős döntést a Kúria

A vállalkozások számára jelentős megállapításokat tett a versenyfelügyeleti eljárásokban megkövetelt bizonyítási sztenderekről a Kúria. Egy Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében kiírt, vissza nem térítendő támogatást biztosító pályázaton napelemrendszerek kiépítése és ahhoz kapcsolódó szolgáltatások körében a Versenyfelügyeleti Hatóság versenyfelügyeleti eljárást indított több gazdasági társasággal szemben azon az alapon, hogy ezek a vállalkozások kartelltilalomba ütköző magatartást tanúsítottak.

Rés a pajzson 1. rész – ha adatkezelő és harmadik országba továbbít adatot t használ) feltétlenül olvassa el kétrészes cikksorozatunkat!

Az Európai Bíróság még a nyár folyamán meghozott ítéletében (Schrems II.) a felülvizsgált EU-USA adatvédelmi pajzs határozatot (2016/1250) érvénytelennek nyilvánította, és kiemelte, hogy amennyiben általános adatvédelmi kikötések alapján kerül sor harmadik országba történő adattovábbításra, abban az esetben olyan védelmi szinttel kell rendelkezni, amely lényegében azonos az Európai Unióban biztosított védelmi szinttel.

Fény az alagút végén 1. rész – új, hatékony eszköz a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak

Ha egy vállalkozó a csőd szót hallja, akkor leginkább is megijed, megborzong és valószínűleg azt mondja „jaj, csak azt ne!. Pedig, a csőd, ha ügyesen és szakérő módon kerül lebonyolításra a reorganizáció egyik legjobb eszköze lehet. Nem egy ma virágzó vállalkozás köszönheti sikerét egy ilyen eljárásnak. Persze van kockázata is egy csődeljárásnak és nem utolsósorban lehet reputációs veszteség is a vállalkozás számára egy ilyen eljárás, éppen ezért lesz különleges jelentősége annak, a várhatóan 2021. júliusától igénybe vehető új eljárásnak. Ez az új, fizetésképtelenséget megelőző eljárás az ún. szerkezetátalakítási eljárás, most induló cikksorozatunk pedig ennek az új, eddig ismeretlen eljárásnak az előnyeit mutatja be.

Részletek és gyakori kérdések a 2021. január 1-jétől igénybe vehető otthonfelújítási támogatásról

Rengeteg információ látott már napvilágot a különböző média felületeken az idén megnyílt otthonfelújítási támogatásról, mégis sok kérdés érkezik hozzánk a témában, ezért röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Új fogyasztóvédelmi előírások az e-kereskedelmi felületeket működtetők számára

Az e-kereskedelmi platformokon vásárlók fokozott védelme érdekében, az adatvédelem mellett a fogyasztóvédelem területén is egyre szigorodnak a szabályok. A jó hír, hogy még van idő a felkészülésre, de minden webáruházat működtető vállalkozás számára fontos, hogy időben kezdje el átvizsgálni a jelenlegi gyakorlatát és ha kell elindítani a változtatási folyamatokat. Ezzel egyrészt komoly fogyasztóvédelmi bírság kiszabását kerülheti el, másrészt népszerűbbé válhat az egyre tudatosabb fogyasztói körben.

2021. január 1-jén ismét elhalasztották a közös képviselők kötelező teljeskörű regisztrációját

A közös képviselők 2021. januárjától ismét haladékot kaptak a kötelező regisztrációjukra, azaz a közösség ügyintézését ellátó tevékenységük elvégzéséhez nem szükséges magukat az ingatlannyilvántartásban a társasház törzslapjára feljegyezniük.

Hogyan követhető jogszerűen GPS útján a céges autó? A NAIH vonatkozó gyakorlata alapján foglaljuk össze a legfontosabb aktuális adatvédelmi tudnivalókat

A munkáltatók a legtöbb esetben a tulajdonukban álló gépjárművekbe GPS nyomkövetőt szerelnek a munkavállaló ellenőrzése céljából. Ez a gyakorlat azonban egy kidolgozott adatvédelmi szabályzat, érdekmérlegelési teszt, továbbá egy ahhoz kapcsolódó adatvédelmi hatásvizsgálat nélkül nem minősül jogszerűnek és számos esetben tapasztalunk jogsértő gyakorlatot, ezért az alábbiakban foglaljuk össze, hogy milyen úton lehet jogszerűen GPS rendszert alkalmazni, elkerülve ezzel egy esetleges adatvédelmi bírságot.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Publikációk csatornájára

Hírek

Infó

Események